Ik ken Theo al erg lang, vanaf begin jaren ‘80 al toen hij een tijdje bij mij gewerkt heeft. Zodoende waren we bevriend op social media en zag ik op Facebook berichten van hem voorbij komen over Theo Moorman Bewuster ondernemen. Wat mij aansprak was een bericht over het op een slimmere manier ondernemen, waardoor je meer vrije tijd over houdt.. Toen dacht ik ja, dat valt nog niet mee.

“Dat alleen al, maakt deelname aan de Mastermind dubbel en dwars waard”

Ondanks dat ik het erg interessant vond wat hij mij toentertijd aanbood, wilde ik natuurlijk wel eerst zelf ervaren wat de exacte werkwijze zou zijn. Ik merkte meteen dat het een stukje bewustwording was. Een aantal inzichten die ik tijdens mijn eerste Mastermind sessie opdeed, zaten simpelweg niet meer in mijn systeem, terwijl dat in het verleden wel het geval was. Nu ik me al een tijdje Mastermind mag noemen, merk ik dat veel zaken die we tijdens de sessies bespreken ook vaak terugkomen in mijn bedrijf.

“Iedereen is hierdoor ook een stuk productiever geworden”

Een mooi voorbeeld hiervan is de omgang met medewerkers, die is aanzienlijk verbeterd dankzij de input van Theo en mede Masterminds. Het maakt je leven als ondernemer zoveel makkelijker als je precies weet hoe je bepaalde zaken aan moet pakken. Dat alleen al, maakt deelname aan de Mastermind dubbel en dwars waard.

Tegenwoordig communiceer ik veel opener naar mijn medewerkers. Ik kan meer uit handen geven in plaats van het zelf aan te pakken. Het is wellicht wat kort door de bocht, maar in het verleden had ik echt zoiets van: “Aan de kant, ik doe het zelf wel”. Dat is nu echt verleden tijd. Door de open communicatie die ik nu heb is de sfeer op de werkvloer echt vooruit gegaan. Iedereen is hierdoor ook een stuk productiever geworden. Dat heeft echt te maken met het feit dat ze meer vrijheden hebben we gezorgd hebben voor een betere samenwerking.

“Je krijgt daardoor vaak meerdere goede oplossingen aangereikt voor één uitdaging waar je tegenaan loopt”

Elke ondernemer die vastloopt, op welk gebied dan ook, heeft baat bij de Mastermind van Theo Moorman. Omdat we met meerdere vakgebieden bij elkaar zitten, bespreken we zaken uit verschillende takken van de sport. Ik los dingen wellicht op de ene manier op, terwijl een mede Mastermind hiervoor een hele andere oplossing is. Je krijgt daardoor vaak meerdere goede oplossingen aangereikt voor één uitdaging waar je tegenaan loopt. Eigenlijk zijn we allemaal hetzelfde, ondanks dat we allemaal ondernemers zijn uit andere bedrijfstakken.

Wat ik erg leuk vond om te doen is het presenteren van mijn onderneming. Als slager werk je met je handen en ben je eigenlijk veelal op de winkelvloer. Ik had voorheen bijvoorbeeld nog nooit gewerkt met Powerpoint. Door mijn bedrijf te presenteren werd ik verplicht eens goed na te denken over waar ik als ondernemer voor stond. Ik kreeg ook echt goede respons. Het was niet alleen leuk om te doen maar ook leerzaam. Je leert ook weer meer over het bedrijf van mede Masterminds, wat je weer kunt gebruiken in toekomstige sessies.