Sinds een tijd zit ik bij Theo’s Mastermind op de woensdag nadat ik een Facebook bericht van hem voorbij zag komen waarin hij zijn bedrijf onder de aandacht bracht. Ik herkende hem meteen als de klant van mijn bedrijf waar ik eerder al wat goede gesprekken mee heb gehad. Hij is een aantal keer bij mij op het bedrijf geweest om hout in te kopen. Doordat we allebei open personen zijn hadden we toentertijd ook al een bepaalde klik.

“Na de eerste Mastermind ben ik niet meer weggegaan”  

Ik moet zeggen dat het hele bericht op Facebook mij meteen aansprak. Het klonk echt interessant om je samen met een coach verder te ontwikkelen. Natuurlijk heb je een aantal vragen voordat je met iemand in zee gaat. Ik wilde daarom ook graag weten wat concreet de insteek was van de Mastermind. De kernpunten waar hij mee kwam, stonden mij meteen aan. In eerste instantie heb ik deelgenomen aan een soort kennismakingssessie, om te proeven of het ook echt bij mij paste. Na de eerste Mastermind ben ik niet meer weggegaan.

“De Mastermind haalt je echt uit de sleur van de dag, waardoor je met een helicopterview kunt kijken naar je eigen bedrijf”

Het wordt natuurlijk vaker gezegd, maar je zit daadwerkelijk een paar uur te werken aan je bedrijf, in plaats van in je bedrijf. De Mastermind haalt je echt uit de sleur van de dag, waardoor je met een helicopterview kunt kijken naar je eigen bedrijf. Wanneer je een aantal dingen hebt waar je tegenaan loopt, heb je er als zelfstandig ondernemer ontzettend veel baat bij dat je dit kunt delen met andere ondernemers die hetzelfde meemaken. Ik moet zeggen dat ik niet alles één-op-één klakkeloos overneem, echter is het wel zo dat je input van anderen in je overweging meeneemt wanneer je een beslissing moet maken en dat is heel wat waard. Ik pik er dan ook echt de dingen uit die goed bij mij passen.

“Het is zo leuk om daadwerkelijk ook de doelstellingen te behalen die je de vorige sessie voor jezelf bepaald heb”

Elke sessie die we hebben schrijven we doelstellingen op die we de volgende Mastermind behaald willen hebben. Het is voor mij persoonlijk de kunst om deze korte termijn doelstellingen ook te behalen vóór dat ik op woensdagochtend weer plaatsneem bij Theo. Het is zo leuk om dan daadwerkelijk ook de doelstellingen te behalen die je de vorige sessie voor jezelf bepaald hebt. De grootste uitdaging, voor mij, is het behalen van de lange termijn doelstellingen. Dankzij de Mastermind zijn we in ieder geval op de goede weg om ook deze te behalen.

Het is lastig om in het bedrijf van een ander te kijken, daarom zou ook iedere ondernemer voor zichzelf moeten bepalen of hij of zij gecoacht wil worden. Ik kan echter wel stellen dat het voor veel ondernemers goed zou zijn om er in ieder geval voor open te staan. Ervaren ondernemers werken vaak al jaren in hun bedrijf, waardoor de mogelijkheid bestaat dat er een bepaalde vorm van tunnelvisie ontstaat. Zij hebben baat bij een programma van Theo omdat dit ze nieuwe inzichten kan brengen. Aan de andere kant kunnen startende ondernemers tijdens de Mastermind praten met ondernemers die meer ervaring hebben dan zij. Dit merken we ook vaak tijdens onze sessies. Ondernemers die nog niet zo lang zijn begonnen lopen tegen allerlei tijdsproblemen aan. Meer ervaren ondernemers lopen vaak tegen personele problemen aan. Voor iedere soort ondernemer is wel wat te zeggen, als je er maar voor open staat. Dat is echt het begin van een succesvolle en groeiende onderneming.