Zoals elke nieuwsgierige ondernemer wilde ik graag weten wat je kunt verwachten van een samenwerking met Theo Moorman | Bewuster ondernemen. Volgens mij zat ik in de eerste groep ondernemers die Theo benaderde om deel te nemen aan de Mastermind groep. Ik vroeg me meteen af wat hieruit kon komen. Het leek me ontzettend interessant om met een aantal verschillende ondernemers aan tafel te zitten en te zien met welke uitdagingen zij worstelen om dingen voor elkaar te krijgen.

Ik heb in mijn jaren als ondernemer een grote kring op weten te bouwen van ondernemers waarmee ik regelmatig spreek. Zij lopen vaak allemaal tegen dezelfde dingen aan, ondanks dat ze totaal andere bedrijven hebben. Bij Theo was ik vooral benieuwd wat de mastermind groep als een soort intervisie zou kunnen brengen.

“De Mastermind groep is voor mij interessant omdat het mij leert op een aantal vlakken op een hele andere manier naar de wereld te kijken”

Ik moet zeggen dat we in het begin toch nog wel even zoekende waren. Aan de ene kant voor Theo, die op een optimale manier zijn toegevoegde waarde wilde leveren. Aan de andere kant als groep. Je hebt een stel eigenwijze ondernemers bij elkaar zitten die allemaal denken het wiel uitgevonden te hebben. Dan is het altijd toch even aftasten of je als groep vreemde eenden ook goed bij elkaar past. Het is namelijk erg belangrijk dat de dynamiek van een groep goed is. Alleen dan kun je een maximaal resultaat behalen. Gelukkig kwam ik er al vrij snel achter dat Theo hier een oogje voor heeft. De samenstelling van de groep is uitstekend.

De Mastermind groep is voor mij interessant omdat het mij leert op een aantal vlakken op een hele andere manier naar de wereld te kijken. In mijn bedrijf ben ik de last in line van de 12 mensen waarmee ik samenwerk. Wanneer zij ergens niet meer uitkomen moet ik uiteindelijk een antwoord geven. Na een tijdje ga je geloven dat je ook op alles een antwoord hebt, maar dat is niet zo. Door met andere mensen te praten die een andere kijk en een andere ervaring hebben met dezelfde uitdaging, krijg je gewoon antwoorden op vraagstukken waarvan je denkt: “Ja, zo had ik het ook nog niet bekeken”. Je komt zo tot inzichten die je zelf nog niet misschien had kunnen bedenken.

De Mastermind groep op dinsdagochtend is voor mij iets waar ik me altijd op verheug. Omdat ik andere verhalen hoor. Soms kan het voorkomen dat een mede mastermind een verhaal vertelt dat onbewust ook raakvlakken heeft met zaken waar ik mee worstel. Zonder dat ze het zelf weten lossen ze daarmee een probleem van mij op. Theo heeft ook vaak oneliners waar je dieper over na gaat denken. Twee mooie vind ik altijd:

  1. Als je zelf geen goed plan hebt wordt je onderdeel van de ander zijn plan.
  2. Luister je om te kunnen reageren of om te begrijpen.

Dan denk ik: “ ja, ik moet eigenlijk wel een aantal mensen in mijn omgeving hebben die dat ook allemaal gaan snappen.”

“Ik kan deelname aan de Mastermind groep eigenlijk aanbevelen aan zowel starters als ondernemers die al jaren bezig zijn“

Om een concreet voorbeeld te noemen van wat de Mastermind me heeft opgeleverd. Ik heb wel eens geworsteld met zaken die in eerste instantie heel lastig waren om een beslissing over te nemen. Mede door de input die in de mastermind werd geleverd heb ik uiteindelijk besloten de lastige beslissing te maken. Doordat ik uiteindelijk de knoop heb doorgehakt, heb ik er nu profijt van. Anders was ik er wellicht nog steeds tegenaan gelopen. 

Een ander punt dat ik als zeer prettig ervaar is wanneer je een vraagstuk van jezelf aan mede ondernemers uit moet leggen. Dit dwingt je om je verhaal zo helder mogelijk te verwoorden. Zij kennen immers niet de hele situatie, maar moeten je uitdaging wel kunnen begrijpen. Door het aan hen uit te leggen wordt het vaak voor jezelf ook ineens een stuk duidelijker en tastbaarder. Vaak ligt daardoor de oplossing ineens voor de hand. 

Dit werkt overigens niet alleen in de mastermind. Soms leg ik een probleem uit aan mijn vrouw waarna ik haar meteen weer bedankt voor het oplossen van het probleem. Alleen al omdat ze wilde luisteren en ik het daardoor helder uit moest leggen. Bij de mastermind heb je 5 mensen tegenover je die je allerlei vragen stellen om je uit te horen over je probleem. Niet alles is ook gesneden koek, het is tenslotte jouw probleem. Het is echt fijn als iemand ineens een vraag stelt waarvan je denkt: “Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht?!”

Ik kan deelname aan de Mastermind groep eigenlijk aanbevelen aan zowel starters als ondernemers die al jaren bezig zijn. Starters kunnen heel veel baat hebben bij de input van ervaren ondernemers. Die hebben vaak al meegemaakt waar zij tegenaan kunnen lopen. Aan de andere kant is het voor ervaren ondernemers juist een middel om inzichten te krijgen vanuit andere invalshoeken. Iedere ondernemer is op zoek naar oplossingen voor problemen waarvan ze weten dat andere hier ook mee worstelen. De Mastermind groep is hiervoor de uitkomst.

“Het opbouwen van zakelijke vriendschappen vind ik ook een zeer positieve bijkomstigheid aan de Mastermind“

De beste anekdote die ik kan vertellen is dat ik contact ben gekomen met Wilgard van Lee. Wat ik zocht was een model waarbij je een krachtig team kan samenstellen. Mensen die verschillend zijn en hierdoor elkaar echt aan kunnen vullen. Met 35 jaar ervaring in het bedrijfsleven heb je al wat inzicht in hoe mensen zijn en hoe mensen werken, maar dat blijft een gevoel zonder bewezen onderbouwing. Theo heeft Wilgard uitgenodigd om tijdens de Mastermind een presentatie gegeven over het Disc model. Heel kort door de bocht laat dit model je zien hoe je bent als persoon, maar ook hoe je in je omgeving zit. De presentatie heeft ertoe geleid dat ik nu met de 5 mensen uit mijn managementteam werk vanuit de gedachtegang van het Disc model. We hebben allemaal de test gedaan en gaan hier spoedig een vervolg aangeven, zodat we een sterker team kunnen worden. Dit heb ik puur aan de Mastermind te danken.  

Als laatste punt wil ik aanhalen dat ik het opbouwen van zakelijke vriendschappen ook een zeer positieve bijkomstigheid vind. Ik weet zeker dat ik mijn mede Masterminds kan bellen met een vraagstuk en dat ze me daarmee helpen. Ze komen er zelfs voor langs als het nodig is. Buiten dat kun je makkelijk putten uit elkaars netwerk. Dat is toch een heel mooi gegeven.