Theo is getrouwd met de nicht van mijn partner, vandaar dat ik hem al een beetje kende van familiebijeenkomsten. De zakelijke capaciteiten van Theo waren mij niet bekend. Theo’s toenmalige bedrijf NetOnline, heeft mijn website destijds gebouwd. Nadat hij dit bedrijf verkocht had, wist ik niet dat hij Theo Moorman | Bewuster ondernemen op zou richten. Ik had dat niet achter de Theo gezocht die ik kende van familiebijeenkomsten.

Ik zocht eigenlijk al langer naar zoiets als de Mastermind. Als kleine zelfstandige miste ik gewoon feedback van mensen die je kunt vertrouwen. Elkaar vertrouwen is echt een belangrijk onderdeel van de mastermind. Je gaat soms aardig met de billen bloot. Wanneer je met ondernemers praat hoor je vaak alleen de succesverhalen. Bij mij was het niet alleen maar succes. Ik vroeg me dan ook best wel eens af of ik dan de enige was?

Op het begin wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Ik dacht, straks zitten daar alleen maar hele succesvolle zakenmensen met grote bedrijven. Ik had zoiets van pas ik daar als klein visje wel tussen. Dat was eigenlijk mijn enige twijfel.

“Dat yes gevoel dat mij energie geeft om lekker aan de slag te gaan”

Na de mijn eerste mastermind sessie was ik eigenlijk direct enthousiast. Ik merk ook echt dat ik het mis wanneer het een keer niet is. Elke keer weer kijk ik er echt naar uit. Het is daarom ook makkelijk vol te houden, dat vind ik het leuke. Vaak begin je aan dingen die je na een bepaalde periode wel gezien hebt, dan ga je vaak door naar het volgende. Bij de Mastermind voel ik juist het tegendeel. Als ik na afloop naar huis rijd zit ik vaak in een hele positieve flow. Dat “Yes” gevoel dat mij energie geeft om lekker aan de slag te gaan.

Je krijgt ontzettend veel support van je mede masterminds, dat werkt zo motiverend. Iedereen heeft wel eens te maken met tegenslagen. Het delen van die tegenslagen met anderen maakt het makkelijker om deze te overwinnen. Het is net als met het bordspel ganzenborden, wanneer je op het vakje van de put komt moet je wachten tot er een andere speler komt die je uit de put haalt. Niet dat ik vaak in de put zit, maar de metafoor lijkt me duidelijk. Je ziet vaak dat veel ondernemers met dezelfde uitdagingen te maken hebben. Het aandragen van oplossingen aan anderen en het krijgen van inzichten van je mede masterminds heeft echt een positieve invloed op mij.

“Je wordt je echt bewust van de dingen die je goed doet en ook van de dingen die je niet goed doet”

Sinds de Mastermind ben ik me meer en meer in zaken gaan verdiepen. Ik ben bijvoorbeeld meer managementboeken gaan lezen. Ik kwam ook tot de conclusie dat ik onbewust al een heleboel zaken goed deed, ik wist het alleen nog niet. Je wordt je echt bewust van de dingen die je goed doet en ook van de dingen die je niet goed doet.

Bij mij zat de twijfel vaak in of de dingen die ik in me hoofd had, me ook in praktijk zouden gaan lukken. Ik vroeg me dan af of ik het wel zo moet doen, is het wel de juiste manier? Tegenwoordig ben ik veel assertiever in het aanpakken van zaken. Ik stel doelen voor mezelf, weet dat ik het kan en ga zaken ook aanpakken zodat ik mijn doelen ga bereiken. De Mastermind is hierin voor mij ook een stok achter de deur. Tijdens de Mastermind spreek je met jezelf af welke doelen je wilt behalen voordat de volgende Mastermind plaatsvindt.

“Elke ondernemer is een zelfstandige, maar niet iedere zelfstandige is een ondernemer. Als zelfstandige leer je bij de Mastermind echt door te groeien tot ondernemer”

Ik vind het ook heel prettig dat er vaak deskundige gastsprekers worden uitgenodigd om meer te vertellen over inzichten uit hun vakgebied. Theo deelt niet alleen zijn eigen kennis, maar zorgt er ook voor dat mensen die een goede bijdrage kunnen leveren aan onze ontwikkeling ook komen spreken.

Ik zou de Mastermind groep van Theo eigenlijk aan kunnen raden aan alle ondernemers en dan vooral aan de kleine zelfstandige, die vanuit loondienst een onderneming zijn gestart. Elke ondernemer is een zelfstandige, maar niet iedere zelfstandige is een ondernemer. Als zelfstandige leer je bij de Mastermind echt door te groeien tot ondernemer.
Dit vergt echt een andere denkwijze dan alleen maar hard werken op basis van uurtje factuurtje. Ik denk echt dat de Mastermind uitermate geschikt is om meer als ondernemer te gaan denken.

Veel zelfstandigen missen net als ik echt een voorbeeld, een coach. Wanneer je niet uit een ondernemersfamilie komt wordt het ondernemen je niet met de paplepel ingegoten. Je hebt dan zoveel baat bij het leren van mensen die je kunnen coachen tot het worden van een betere ondernemer. Dankzij de Mastermind heb ik inmiddels al hele concrete tips gekregen van beroemde ondernemers, waar ik anders nooit achter was gekomen. Je leert van andermans fouten en zeker van andermans groei. Hoe heeft iemand bereikt wat hij bereikt heeft. Je neemt zelf vaak te weinig afstand van zaken om echt aan je bedrijf te werken. Het verbaast me dan ook elke keer weer hoe makkelijk iemand een oplossing aan kan dragen voor een probleem waar ikzelf al even mee worstel. Dan denk ik: “Ja, zo simpel kan het zijn”. Het probleem dat ik had was eigenlijk geen probleem. Ik keek er alleen op een verkeerde manier naar. Doordat ik nu een klankbord heb, kom ik sneller tot oplossingen.

Één van de leukste anekdotes die ik kan vertellen dankzij mijn deelname aan de Mastermind, is dat ik voor mezelf kort geleden alles op een rijtje aan het zetten was. Even weer een soort nulmeting maken van waar ik sta op het moment en het stellen van nieuwe doelen die ik de komende periode wil gaan behalen. Juist toen ik dat aan het doen was kreeg ik bezoek van een vriendin die zelf tegen bepaalde zaken aanliep. We hebben toen samen uitgebreid gesproken over het op een rijtje zetten van zaken en het stellen van doelen. Het was zo leuk dat ik mijn inzichten uit de Mastermind in praktijk kon brengen door iemand anders te helpen. Dat geeft echt voldoening.