Wat ik als ondernemer 10 jaar
geleden had willen weten

Dankzij het hedendaagse internet landschap kun je als ondernemer met één druk op de knop beschikken over tal van tools die je kunt inzetten voor je bedrijf. Wil je een webinar geven? Dan gebruik je één van de vele webinar tools. Wil je een video maken? Er zijn op je telefoon zelfs honderden apps die je hiervoor kunt gebruiken. 

Hoe anders was dit toen ik begon. Het was 1997 toen ik samen met mijn vrouw een internetbedrijf startte. Als één van de eerste in Nederland gingen we websites bouwen en online campagnes voeren voor onze klanten.

Een bijzonder tijd om te ondernemen

Je moet je voorstellen dat bijvoorbeeld Google pas in 1998 is opgericht. In die tijd stelde een klant mij de vraag: “Theo, als er over 3 jaar geen internet meer is, wat gebeurt er dan met die mooie site van mij?”

Dit was echt een bijzondere tijd. In de begindagen was het ook echt pionieren. Nu kun je in WordPress met een beetje click en sleepwerk de mooiste website bouwen, toen was het alles zelf uitvinden.

Wij groeiden als bedrijf echt mee met de groei van het internet. Steeds meer bedrijven wisten ons te vinden. Het leek alsof we een spel aan het spelen waren en de cheatcodes hadden, zo makkelijk was het om nieuwe klanten te werven. 

De gehele online strategie werd door veel van onze klanten bij ons gelegd. Dit is natuurlijk hartstikke leuk, maar het brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee.

Waar we in 1997 gestart waren met zijn tweeën, hadden we op onze top een grote groep medewerkers en meer dan 200 klanten. Als je me dit aan het begin had gevraagd dan had ik hier direct voor getekend. Een winstgevend bedrijf hebben met een groot team en veel klanten, dat is toch het mooiste dat er is?

Ik kan je vertellen dat dit wat mij betreft absoluut niet zo is.

Van ondernemen naar managen 

In het begin waren we lekker aan het ondernemen. Op het eind waren we vooral aan het managen. Iets waar ik als ondernemer juist allergisch voor ben.

10 jaar geleden wist ik niet wat ik echt wilde. Toen wist ik nog niet hoe mijn ideale bedrijf eruit zou moeten zien. Ik dacht altijd dat ik een groot team wilde met veel klanten, maar ik kwam erachter dat dat niet zo was.

Dit had ik eerder moeten doen

Toen we ons bedrijf hadden verkocht ben ik iets gaan doen dat ik eerder had moeten doen. Ik ben op gaan schrijven hoe ik mijn leven als ondernemer in wilde gaan delen.

Mijn bedrijf moest in dienst gaan staan van mij, in plaats van andersom.

Ik ben begonnen met het einde voor ogen te nemen. Hoe zou mijn ideale ondernemersleven eruit zien? Met welke klanten wil ik werken? Wat wil ik het allerliefste gaan doen?

Nu werk ik alleen nog maar met ondernemers die, net als ik, de ambitie hebben om hun bedrijf te laten groeien. Ondernemers die meer willen werken aan hun bedrijf, in plaats van in hun bedrijf. 

Ik werk alleen nog maar in de oneven weken voor mijn klanten. In de even weken werk aan mijn eigen ontwikkeling. Hoe gaaf is dat?!

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want je moet het immers wel gaan doen. Dit is ook waar ik ondernemers nu mee help. Met het vinden van het ondernemersleven dat zij graag willen leiden.

Beginnen met het einde voor ogen te nemen is één van mijn 10 factoren van de fundering voor succes. Wil je ook je meest ideale ondernemersleven leiden?

Lees meer van mijn blogs

De grootste valkuil van iedere ondernemer

De grootste valkuil van iedere ondernemerBij ons vorige bedrijf (NETonline) deden we alles, maar dan ook echt alles op het gebied van online presence voor onze klanten. We bouwden websites,...

Hoe je nooit “echt” meer hoeft te werken

Hoe je nooit "echt" meer hoeft te werkenIk ga heel graag golfen met collega ondernemers. Één dag per maand houd ik speciaal vrij, om lekker een dag op de golfbaan te staan. Heerlijk die vrijheid!...

De 1 minuut methode waarmee je iedere potentiële klant kunt overtuigen

De 1 minuut methode waarmee je iedere potentiële klant kunt overtuigenIk ken geen succesvolle ondernemer die niet lid is van een netwerkclub of regelmatig op netwerkevenementen te vinden is. Buiten...

Dit is misschien wel de grootste verkoopfrustratie van iedere zzp-er

Misschien wel de grootste verkoopfrustratie van iedere zzp-er De volgende situatie is er een waar vrijwel iedere ondernemer zich wel in kan herkennen. Op een afspraak met een potentiële klant ga je...

Waarom ieder bedrijf een Genee, Gijp en Derksen nodig heeft

Waarom ieder bedrijf een Genee, Gijp en Derksen nodig heeftVeronica Inside, misschien wel het meest spraakmakende programma van de Nederlandse televisie. Je houdt van het programma, of je kunt de...

Toen hij dit ging doen, verdubbelden zijn klanten

Toen hij dit ging doen, verdubbelden zijn klantenIedere ondernemer, wat voor bedrijf je ook hebt, kan in de helft van de verkoopgesprekken, zijn of haar klanten verdubbelen. Om dit te bereiken heb...

Waarom iedere zzp-er af moet stappen van uurtje/factuurtje

Waarom iedere zzp-er af zou moeten stappen van uurtje/factuurtjeAfgelopen week bedacht ik me ineens: “Wat als ik 90 zou worden?”. Als ik 90 jaar oud zou worden, zou ik dan met 100% voldoening terug...

Mijn “niet zo geheime methode” om een succesvolle ondernemer te worden

Mijn “niet zo geheime methode” om een succesvolle ondernemer te wordenIk vind het interessant om mensen te volgen die mij inspireren, daar krijg ik energie van om mee aan de slag te gaan. Wellicht...

Ondernemers en het succes van de 80/20 regel

Ondernemers en het succes van de 80/20 regelWaarom ben je ooit begonnen met ondernemen? Kon je van je hobby je werk maken of zag je net als ik ooit gewoon een ondernemerskans? Een kans om geld te...

Wat we meer dan 100 jaar na dato nog kunnen leren van Henry Ford

Wat iedere ondernemer meer dan 100 jaar na dato nog kan leren van Henry FordHet was Henry Ford die zei dat falen simpelweg een kans is om opnieuw te beginnen en het slimmer te doen. Ik kan het daar...

Download mijn ebook

De 10 bouwstenen voor
een succesvol bedrijf

Gratis webinar | De snelweg naar succes

Hoe je een succesvol bedrijf kunt bouwen dat in dienst staat van jou