Hoe je nooit “echt” meer hoeft te werken

Gechreven door Theo Moorman

Van stressvol ondernemen, naar succesvol ondernemer. Dat is waar ik ondernemers mee help.

Ik ga heel graag golfen met collega ondernemers. Één dag per maand houd ik speciaal vrij, om lekker een dag op de golfbaan te staan. Heerlijk die vrijheid! Vooral als de slag meewerkt geniet ik het meest. Ik wil natuurlijk wel elke keer weer betere resultaten behalen. Heb je zelf ook wel eens gegolfd? Of speel je wellicht een andere balsport als Tennis, squash of voetbal?

Toen ik laatst op de golfbaan stond, gingen mijn eerste paar slagen niet helemaal zoals ik wilde. Wellicht heb je dat zelf ook wel eens. Dat je de bal totaal verkeerd slaat of schopt. Wat merkte je toen? Waarschijnlijk net als ik, dat het én veel meer moeite kost dan een bal goed raken én het resultaat echt belabberd is. Herkenbaar?

 

Het raken van de sweet spot

Toen ik na een paar slagen eenmaal warm was en ik even stilstond bij wat ik geleerd had over golf, begon het beter en beter te gaan, totdat ik de sweet spot raakte en het ineens beter ging dan ooit tevoren. Weet je wat dat is, het raken van de sweet spot?

De sweet spot is dé plek waar een slag, stoot of schop resulteert in een maximale response tegen de inspanning die je levert. Het is die hole in one die een golfer slaat door de bal precies goed te raken, de ace van een toptennisser doordat de bal exact op de juiste plaats van het racket geraakt wordt en het is de reden dat topvoetballers de bal nog even goed leggen voordat ze ‘m bij een vrije trap snoeihard in de kruising schieten.

Als dit in de topsport zo werkt, zou dit met ondernemen dan ook zo werken? Dat je met de inspanning die je levert een maximaal resultaat kunt halen, als je maar je sweet spot te pakken hebt? Ik denk van wel. Sterker nog, ik weet het wel zeker.

 

Maximum resultaat tegen de minste inspanning

Werken vanuit je sweet spot betekent dat je met de minste inspanning een maximaal resultaat kunt behalen. Niet alleen tijdens het sporten, maar dus ook in je bedrijf. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Dat is nog niet zo simpel, tenminste niet voor iedereen.

Allereerst is het belangrijk te doen waar je het allerbeste in bent, zodat je kunt werken vanuit je kracht. Je moet echt een vakman of vakvrouw zijn binnen je eigen vakgebied. Het is natuurlijk niet voor niets dat voor een groot aantal werkzaamheden echte ouderwetse vakmensen worden ingehuurd. Zij behalen namelijk veel sneller en beter resultaat dan dat je het zelf zou doen. Of ga je zelf een aanbouw aan je huis zetten, een hardhouten vloer leggen, de distributieriem van je auto vervangen?

Werken vanuit je kracht zorgt ervoor dat je specialist wordt in je eigen vakgebied. Je kunt alles daardoor sneller en beter dan anderen, omdat je simpelweg exact weet hoe je het het meest efficiënt moet aanpakken, om het grootst mogelijke resultaat te behalen.

 

Een combinatie van passie en talent

Werken vanuit je sweet spot is niet alleen doen waar je het allerbeste in bent. Wanneer je alleen hier de focus op legt vergeet je de factor tijd en vooral dat tijd relatief is. Je kunt nog zo goed zijn in je werk en een proces nog zo efficiënt inrichten, maar als je het niet leuk vind om te doen is elke seconde dat er eraan werkt er eigenlijk één teveel.

Toen ik in mijn vorige bedrijf al een tijdje geen voldoening meer haalde uit mijn werk, heb ik lang gezocht naar waar het nou eigenlijk in zat. Wat was de reden dat de dagen zo lang leken te duren en onze goede resultaten mij niet konden bekoren? De reden hiervoor was simpel: Ik had geen passie meer voor wat ik deed, waardoor mijn hart eigenlijk niet meer bij het bedrijf lag.

Een feestje tot in de vroege uurtjes lijkt soms voorbij te vliegen, terwijl een tandartsbezoek van 10 minuten voor sommige mensen eindeloos lijkt te duren. Dit is simpelweg het verschil tussen het wel of niet naar je zin hebben.

Als ik dan toch ondernemer ben geworden om mijn eigen keuzes te maken, dan kies ik liever voor een bedrijf waar de tijd voorbij lijkt te vliegen, dan een bedrijf waar elke dag weer er geen einde aan lijkt te komen.

Ik merk als business coach dat veel ondernemers niet in hun Sweet spot aan het werken zijn. Ze krijgen niet het maximale resultaat en leveren meer inspanning dan nodig. Terwijl als je dit behaalt, je eigenlijk nooit meer hoeft te werken. Je bent immers precies bezig met je passie én je bent er nog goed in ook.

Download mijn ebook

De 10 bouwstenen voor een succesvol bedrijf.

Wat iedere ambitieuze ondernemer kan toepassen voor een stevige fundering.

Download mijn ebook

De 10 bouwstenen voor een succesvol bedrijf.

Wat iedere ambitieuze ondernemer kan toepassen voor een stevige fundering.

Dit vind je wellicht ook interessant….

De grootste valkuil van iedere ondernemer

De grootste valkuil van iedere ondernemer

Bij ons vorige bedrijf (NETonline) deden we alles, maar dan ook echt alles op het gebied van online presence voor onze klanten. We bouwden websites, verzorgden de hosting, deden systeembeheer, beheerde de social media kanalen, maakten de huisstijl en namen we alles uit handen op het gebied van zoekmachinemarketing.