De 1 minuut methode waarmee je iedere potentiële klant kunt overtuigen

Ik ken geen succesvolle ondernemer die niet lid is van een netwerkclub of regelmatig op netwerkevenementen te vinden is. Buiten dat het altijd goed is om op een ontspannen manier je zakelijke netwerk uit te breiden, is het bovendien nog vaak leuk ook.

Regelmatig ben ik zelf dan ook te vinden op netwerkborrels. Het type ondernemer dat daar aanwezig is spreekt mij erg aan. De organisatie weet het altijd tot in de puntjes te verzorgen, wat natuurlijk het succes van zo’n avond ten goede komt.

Vrijwel altijd rijd ik na een netwerk evenement tevreden naar huis en kan ik terugkijken op een avond vol interessante en vooral waardevolle gesprekken. Al moet ik bekennen dat niet elk gesprek even goed verloopt.

 

De elevator pitch

Een pitch of elevator pitch is vanuit de Verenigde Staten ooit overgewaaid naar Nederland. Het idee komt voort uit de hoge wolkenkrabbers die te vinden zijn in grote steden als New York.

In deze wolkenkrabbers sta ja vaak met elkaar in de lift. Het zou zomaar kunnen dat je een dag in de lift staat met iemand die je verder kan helpen in je carriere. Een uitgelezen kans om jezelf in één klap op de kaart te zetten toch?

Omdat een ritje met de lift vaak maar van korte duur is, zul je in zeer korte tijd je gesprekspartner moeten overtuigen van jezelf.

Je hoeft tussen de begane grond en de tiende etage niet meteen een deal te sluiten, maar je wilt de ander wel direct kunnen overtuigen van een interessant vervolggesprek.

 

Mijn elevator pitch

“Ik ben Theo Moorman, eigenaar van Theo Moorman bewuster ondernemen en ik help ambitieuze ondernemers die teveel in dienst staan van hun bedrijf, met het leggen van de fundering voor een succesvol bedrijf. Hierdoor kunnen ze een bedrijf bouwen dat in dienst staat van hen in plaats van andersom. Hoe stevig is de fundering voor jouw bedrijf?”

Dit is een variant van de pitch die ik altijd gebruik. Ik weet dat er vaak veel discussie is over hoe een pitch opgebouwd zou moeten worden, maar wat mij betreft heeft mijn pitch één enkel doel, namelijk een interessant gesprek ontketenen waarbij mijn gesprekspartner nieuwsgierig is naar mijn verhaal.

Wat ik veel ondernemers zie doen en wat je vooral dus niet moet doen, is onvoorbereidt naar een netwerkevenement gaan, als je tenminste gaat om er potentiële klanten te ontmoeten.

 

Waaruit bestaat een goede elevator pitch

Een goede elevator pitch zorgt er dus voor dat je in één minuut je gesprekspartner kunt overtuigen om meer interesse in je te tonen.

Omdat ze natuurlijk willen weten wat er voor hen in het vat zou kunnen zitten, dien je ook het vervolg van het gesprek goed op orde te hebben. Hier komt je visie en je missie goed van pas.

Een goede elevator pitch bestaat uit een aantal vaste elementen:

  1. Ik ben… (je naam & je functie)
  2. Ik help… (je doelgroep)
  3. Met… (de oplossing van een probleem)
  4. Waardoor… (het resultaat van je inzet)
  5. Open vraag… (In hoeverre, hoe, wat etc.) 

 

voorbeelden van een elevator pitch

Om je een goed voorbeeld te geven van welke elementen een goede elevator pitch zou moeten bevatten, heb ik enkele voorbeelden voor je:

  • Mijn naam is Wesley van Eijndhoven, eigenaar van Continu Klanten en ik help coaches, trainers en consultants die grip willen krijgen op de toestroom van klanten, aan een marketingsysteem dat voor hen gaat werken als een klantenmachine. In hoeverre heb je grip op je klantenstroom?
  • Hallo ik ben Sandra de Veer, eigenaresse van de Veer communicatie. Ik werk met leidinggevende, die worstelen met een groot verloop binnen hun team. Samen zorgen we ervoor dat hun medewerkers langer in dienst blijven. Hoe is het verloop binnen jouw bedrijf?
  • Hoi ik ben Peter Knecht, spijbelcoach. Ik help scholen waar veel gespijbeld wordt, om ervoor te zorgen dat de leerlingen gemotiveerd in de klas zitten. Hoe zou je je leerlingen beter kunnen motiveren?

Wanneer je dit goed oefent dan ga je echt snel resultaat zien.

Doordat ik bijvoorbeeld exact weet wat ik moet vertellen ga ik na een netwerkborrel altijd richting huis met interessante nieuwe contacten en bovendien komt er vrijwel altijd een nieuwe klant uit. Alleen maar doordat ik dit ene kleine dingetje van het ondernemerschap goed op orde heb. Als je in staat bent kleine stappen te maken, dan kun je grootse dingen bereiken.

Weet je wat het mooie hiervan is? Dit kun je leren. En niet alleen dit, maar ook het runnen van een succesvol bedrijf. Wil je weten hoe?

Lees meer van mijn blogs

De grootste valkuil van iedere ondernemer

De grootste valkuil van iedere ondernemerBij ons vorige bedrijf (NETonline) deden we alles, maar dan ook echt alles op het gebied van online presence voor onze klanten. We bouwden websites,...

Hoe je nooit “echt” meer hoeft te werken

Hoe je nooit "echt" meer hoeft te werkenIk ga heel graag golfen met collega ondernemers. Één dag per maand houd ik speciaal vrij, om lekker een dag op de golfbaan te staan. Heerlijk die vrijheid!...

De 1 minuut methode waarmee je iedere potentiële klant kunt overtuigen

De 1 minuut methode waarmee je iedere potentiële klant kunt overtuigenIk ken geen succesvolle ondernemer die niet lid is van een netwerkclub of regelmatig op netwerkevenementen te vinden is. Buiten...

Dit is misschien wel de grootste verkoopfrustratie van iedere zzp-er

Misschien wel de grootste verkoopfrustratie van iedere zzp-er De volgende situatie is er een waar vrijwel iedere ondernemer zich wel in kan herkennen. Op een afspraak met een potentiële klant ga je...

Waarom ieder bedrijf een Genee, Gijp en Derksen nodig heeft

Waarom ieder bedrijf een Genee, Gijp en Derksen nodig heeftVeronica Inside, misschien wel het meest spraakmakende programma van de Nederlandse televisie. Je houdt van het programma, of je kunt de...

Toen hij dit ging doen, verdubbelden zijn klanten

Toen hij dit ging doen, verdubbelden zijn klantenIedere ondernemer, wat voor bedrijf je ook hebt, kan in de helft van de verkoopgesprekken, zijn of haar klanten verdubbelen. Om dit te bereiken heb...

Waarom iedere zzp-er af moet stappen van uurtje/factuurtje

Waarom iedere zzp-er af zou moeten stappen van uurtje/factuurtjeAfgelopen week bedacht ik me ineens: “Wat als ik 90 zou worden?”. Als ik 90 jaar oud zou worden, zou ik dan met 100% voldoening terug...

Mijn “niet zo geheime methode” om een succesvolle ondernemer te worden

Mijn “niet zo geheime methode” om een succesvolle ondernemer te wordenIk vind het interessant om mensen te volgen die mij inspireren, daar krijg ik energie van om mee aan de slag te gaan. Wellicht...

Ondernemers en het succes van de 80/20 regel

Ondernemers en het succes van de 80/20 regelWaarom ben je ooit begonnen met ondernemen? Kon je van je hobby je werk maken of zag je net als ik ooit gewoon een ondernemerskans? Een kans om geld te...

Wat we meer dan 100 jaar na dato nog kunnen leren van Henry Ford

Wat iedere ondernemer meer dan 100 jaar na dato nog kan leren van Henry FordHet was Henry Ford die zei dat falen simpelweg een kans is om opnieuw te beginnen en het slimmer te doen. Ik kan het daar...

Download mijn ebook

De 10 bouwstenen voor
een succesvol bedrijf

Gratis webinar | De snelweg naar succes

Hoe je een succesvol bedrijf kunt bouwen dat in dienst staat van jou