Beste ondernemer… Doe dit vooral niet

Gechreven door Theo Moorman

Van stressvol ondernemen, naar succesvol ondernemer. Dat is waar ik ondernemers mee help.

Succes is een keuze, iets dat je kunt leren, daar ben ik heilig van overtuigd. Maar wat succes nu eigenlijk is, dat is voor iedereen anders. Topsporters zien prijzen winnen als succes, terwijl iemand die ernstig ziek is misschien wel de geboorte van zijn of haar kleinkind ziet als succes. In deze blog wil ik het met je hebben over succes voor een ondernemen.

Wat mij betreft is één van de fundamentele waarde van succes, het zelf kunnen bepalen hoe je leven eruit ziet.

Is dat niet één van de redenen geweest dat je ooit voor jezelf bent begonnen? Omdat je verantwoording wilde nemen over je eigen keuzes en de vrijheid wilde hebben die het ondernemerschap met zich mee brengt?

 

hard werken en weinig verdienen

Ik heb in mijn leven met zo ontzettend veel ondernemers mogen spreken en ook zo ontzettend veel ondernemers mogen vragen wat het ondernemerschap voor hun betekent. Ik heb weleens nagedacht om alle antwoorden te bundelen, want het zijn namelijk zulke mooie verhalen die mensen kunnen vertellen over hun eigen bedrijf.

Het doet me echt pijn om te zien als ik ondernemers dag in dag uit hard zie werken en dat het erop de een of andere manier gewoon niet uit lijkt te komen.

 

Aan goede wil geen gebrek

Het is ook vaak niet een gebrek aan willen en zelfs niet een gebrek aan kunnen. in veel gevallen is het een gebrek aan het juiste verdienmodel.

Dit heeft ook vooral betrekking op dienstverleners, waarvan het gros werkt op basis van uurtje/factuurtje. Een verdienmodel waar veel verdienen gelijk staat aan veel werken.

Wanneer een ondernemer mij vertelt dat vrijheid belangrijk voor ze is, dan vraag ik ze vaak naar het verdienmodel dat ze hanteren. Wanneer ze me dan vertellen dat ze per uur factureren, ja dan is er wat betreft de vrijheid nog wel wat werk aan de winkel.

Dit bedoel ik ook helemaal niet vervelend richting ondernemers die dit doen, maar ik stel de vraag om mensen na te laten denken over hun eigen leven als ondernemer.

 

De snelheid van tijd

Weet jij nog wat je 10 jaar geleden precies allemaal deed? Laten we het wat dichterbij zoeken. Weet je nog wat je 2 jaar geleden allemaal deed, of waar je de afgelopen 3 maanden je tijd aan hebt besteed?

De kans bestaat dat je het niet allemaal meer exact voor de geest weet te halen. Dit komt omdat de tijd razendsnel voorbij vliegt. We staan er alleen nooit bij stil. Al zouden we dat wel moeten doen.

Vooral als je ondernemer bent zou je stil moeten staan bij hoe je je tijd de afgelopen periode hebt besteed en wil gaan besteden.

Kijk, mensen die in dienst werken van een werkgever die kunnen simpelweg niet anders. Van hen wordt gevraagd om om 9 uur ‘s ochtends aanwezig te zijn en na 8 uur werken weer achteraan in de file aan te sluiten op weg naar huis.

 

De keuze van jou als ondernemer

Maar als ondernemer heb je de keus. Niemand anders behalve jij bepaalt wat er met je tijd gebeurt. Niet je klanten, maar jij. Niet je eventuele medewerkers, maar jij. Niet je leveranciers, niet je buurman en zelfs niet je familie en vrienden. Jij bepaalt dat helemaal zelf.

En als je die keuze dus helemaal zelf kan bepalen, wat zou je dan het beste kunnen doen? Werken op basis van uurtje/factuurtje en je kostbare tijd verkopen tegen een bepaald bedrag, of even stilstaan en nadenken over het verdienmodel waarmee je je inkomsten genereert?

Geloof me, als je werkt op basis van uurtje factuurtje, dan wil je als ondernemer echt niet succesvol worden. Succes betekent namelijk dat je veel klanten hebt en het druk krijgt, maar het enige waar dit voor zorgt is dat je meer en harder moet gaan werken. Wil je dat?

Je kunt echt meer verdienen dan je nu doet, zelfs zonder meer tijd te hoeven besteden aan je werk. Ik durf zelfs te zeggen dat je én meer inkomsten kunt genereren én meer vrije tijd.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een goed verdienmodel te kiezen.

Download mijn ebook

De 10 bouwstenen voor een succesvol bedrijf.

Wat iedere ambitieuze ondernemer kan toepassen voor een stevige fundering.

Download mijn ebook

De 10 bouwstenen voor een succesvol bedrijf.

Wat iedere ambitieuze ondernemer kan toepassen voor een stevige fundering.

Dit vind je wellicht ook interessant….

De grootste valkuil van iedere ondernemer

De grootste valkuil van iedere ondernemer

Bij ons vorige bedrijf (NETonline) deden we alles, maar dan ook echt alles op het gebied van online presence voor onze klanten. We bouwden websites, verzorgden de hosting, deden systeembeheer, beheerde de social media kanalen, maakten de huisstijl en namen we alles uit handen op het gebied van zoekmachinemarketing.